•    Exkurzia vo firme Auto Park Prešov
          • Exkurzia vo firme Auto Park Prešov

          •  

            Dňa 20.10.2023 sa žiaci III.D triedy zúčastnili odbornej exkurzie vo firme Auto Park Prešov. Auto Park ponúka komplexné služby autoservisu a pneuservisu. Konateľ firmy, pán Bekeč predstavil žiakom firmu a pracovisko s modernou linkou, na ktorej bolo žiakom ukázané kompletné prezutie pneumatík. Linka výrazne uľahčuje prácu zamestnancom pracujúcim v servise a šetrí čas. Zamestnanec firmy ukázal žiakom na linke moderný spôsob prezúvania pneumatík a vyvažovania kolies. Pán Bekeč vysvetlil prezúvanie runflastových diskov, spôsob označenia pneumatík a metódy  uskladnenia pneumatík.

            Následne sa žiaci presunuli do predajne, kde pán Bekeč žiakov upozornil na označovanie pneumatík energetickými štítkami. Ukázal, ako vyzerá tlakový snímač na pneumatike a zároveň vysvetlil spôsoby opráv defektov.  Na predajni pán Bekeč taktiež predstavil novinku – textilné snehové reťaze, tzv autoponožky, ktoré sú certifikované ako plnohodnotný variant ku klasickým snehovým reťaziam. Autoponožky zvyšujú priľnavosť, nespôsobujú vibrácie ani hluk a sú vhodné aj na elektróny. Žiakov v predajni najviac zaujali odhlučnené pneumatiky so zosilnenou bočnicou, ktoré sa používajú na elekromobiloch.

            Na základe ohlasov možno konštatovať, že exkurzia sa žiakom páčila a splnila svoj cieľ.

                                                                                                                                                                     Ing. Koltášová

        • Job Shadowing – Oulu, Fínsko
          • Job Shadowing – Oulu, Fínsko

          •  

            V dňoch 16.10. – 20.10.2023 sa riaditeľka školy a koordinátorka projektu Erasmus+ zúčastnili mobility Job Shadowing v strednej škole OSAO vo fínskom meste Oulu.  

            Cieľom mobility bolo spoznať systém vyučovania vo Fínsku, systém vyučovania priamo v danej škole a porovnať systém vyučovania na našej škole so systémom vyučovania na škole rovnakého typu v zahraničí. Riaditeľka školy sa spolu s koordinátorkou projektu Erasmus+ zúčastnili návštevy v dielňach a laboratóriách praktického vyučovania školy a vo firme, v ktorej žiaci školy vykonávajú praktické vyučovanie. Porovnali rozdiely v školských vzdelávacích systémoch v školách rovnakého zamerania. Spoznali nových ľudí a taktiež obohatili svoje vedomosti o histórii a pamiatkach Oulu a blízkeho okolia.

            Aj napriek tomu, že prioritou mobility bolo venovať sa náčuvom a pozorovaniu vzdelávania na prírodovedných predmetoch, jazykoch a odborných strojárskych a mechatronických predmetoch, veľkým pozitívom bolo nadviazanie priateľských vzťahov, ktorých výsledkom je dohoda o dvojtýždňovej žiackej odbornej stáži v študijných odboroch strojárstvo a mechatronika v ďalšom období.

        • Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne
          • Medzinárodný strojársky veľtrh v Brne

          •  

            V dňoch 11. - 12. 10. sa žiaci IV. A, C triedy pod vedením Mgr. D. Belišovej a Ing. H. Ďuricovej zúčastnili exkurzie v Brne.

            Prvý deň bol venovaný Medzinárodnému strojárenskému veľtrhu, ktorý je najvýznamnejším priemyselným veľtrhom v strednej Európe. Vystavovalo tu 1312 firiem zo 43 krajín, ktoré obsadili 10 pavilónov.

            V jednom z nich sa otvorila expozícia Digitálna továreň 2.0 zameraná na 5G siete, manažment energií a udržateľný a efektívny priemysel. Sprievodný program sa venoval témam ako kybernetická spoločnosť, jadrová energetika alebo podpora exportu. Bežný návštevník mohol vďaka rozšírenej virtuálnej realite, ukážkam 3D tlače či robotických aplikácií lepšie poznať dnešný svet neobmedzených možností.

            Spoločne s Medzinárodným strojárenským veľtrhom sa konali špecializované veľtrhy TRANSPORT A LOGISTIKA, ENVITECH a WOODTEC.

            Druhý deň nášho pobytu bol zameraný na prehliadku centra mesta.

            V podzemí sa nachádza Kostnice u sv. Jakuba, druhá najväčšia kostnica v Európe. Odhaduje sa, že je tu pochovaných viac ako 50 000 ľudí. Je to turistická atrakcia, no zároveň pietne miesto. Prehliadku umocňuje autorská hudba brnenského skladateľa  Miloša Štědroňa, zložená špeciálne pre tento priestor. Každý sme mlčky vnímali atmosféru, vzdali úctu uloženým ostatkom. Bol to veľmi silný zážitok.

            Následne sme si vystúpili na vežu Petrov, odkiaľ sme mali celé mesto ako na dlani. Niektorí prekonali aj vlastný strach z výšok.

            Po výdatnom obede v miestnej reštaurácii sme sa električkou previezli k Bowlingu Brno. Žiaci si podľa vlastného výberu zregenerovali sily pri hraní golfu či bowlingu. Bolo to veľmi príjemné popoludnie.

            Podvečer pred odchodom na vlakovú stanicu sme strávili v centre na námestí, či prechádzkou uličkami. Domov sme sa vracali síce unavení, ale plní nezabudnuteľných zážitkov.

                                                                               Mgr. D. Belišová

        • Exkurzia na Fakulte výrobných technológii Technickej univerzity
          • Exkurzia na Fakulte výrobných technológii Technickej univerzity

          •             Dňa 6.10.2023 sa žiaci IV.A a IV.B  triedy zúčastnili odbornej exkurzie spojenej s prednáškami na fakulte výrobných technológii. Táto fakulta ponúka bakalárske a inžinierske štúdium ako ďalšiu možnosť uplatnenia sa žiakov po skončení štúdia na SPŠ strojníckej.

                        Cieľom prehliadky na FVT TUKE sa bolo oboznámiť s jednotlivými katedrami:

            • katedra – obnoviteľné zdroje energie,
            • katedra – počítačová podpora výrobných technológií,
            • katedra – priemyselný manažment,
            • katedra – technológie automobilovej výroby,
            • katedra – smart technológ v priemysle.

            Na jednotlivých katedrách v laboratórnych učebniach, žiaci absolvovali prednášky spojené s ukážkami nových technológií a poznatkov. Oboznámili sa 3D tlačou – virtuálna realita, robotika a 3D tlač, obrábanie vodným lúčom, laserom a plazmou, mali možnosť vidieť obrábacie centrum, zváranie spôsob TIG.

            Táto fakulta má široký záber a umožňuje študentom vybrať si po skončení strednej školy špecializáciu podľa svojho záujmu.

        • Job Shadowing  - Praha
          • Job Shadowing - Praha

          • V dňoch 18.9. – 22.9. 2023 sa naše dve učiteľky všeobecnovzdelávacích predmetov, Mgr. Daniela Belišová a Mgr. Michaela Lapošová, PhD., zúčastnili mobility Job Shadowing v susednom hlavnom meste, v Prahe. Mobilita bola zameraná na rozvoj IKT zručností v učiteľskom prostredí.  ICT in education trval päť dní, počas ktorých si zlepšovali svoje kompetencie v rôznych mobilných aplikáciách či webových platformách. Aplikácie a programy, ktoré preberali boli v prevažnej miere v anglickom jazyku. Žiakov, by zaujala práca s QR kódmi či  hra v mobile Skribbl.io  a i.  Osvojené vedomosti a zručnosti v práci s novými aplikáciami pomôžu nielen účastníkom mobility, ale aj ostatným kolegom oživiť vlastný vyučovací proces a ich implementácia do vyučovania zvýši motiváciu žiakov získať čo najviac vedomostí. Súčasťou kurzu bola aj komentovaná prehliadka rôznych pamiatok v Prahe. Pridanou hodnotou kurzu bola komunikácia výlučne  v anglickom jazyku a spolupráca so stredoškolskými učiteľmi z rôznych krajín, napr. Grécko, Španielsko či Poľsko.

        • PONOŽKOVÝ OKTÓBER
          • PONOŽKOVÝ OKTÓBER

          • Počas celého októbra je na našej škole vo vestibule na prízemí umiestnená krabica, do ktorej môžete darovať nové a nepoužité ponožky. Nezáleží na veľkosti, farbe či vzore.

            Naším cieľom je pred zimným obdobím vyzbierať ponožky pre ľudí v núdzi. Veľa týchto ľudí žije na ulici a presúva sa peši aj v daždi,  v zime, v snehu...

            Pomôžme im chrániť sa pred chladom a infekciami.

            Ďakujeme!