• Job shadowing - Torhout, Belgicko
          • Job shadowing - Torhout, Belgicko

          • V dňoch 20.11.2023 – 24.11.2023 sa učitelia našej školy zúčastnili mobility job shadowing  v rámci projektu Erasmus+ na technickej škole VTI Technisch Instituut  v Belgicku v meste Torhout. Počas celého týždňa sa zúčastňovali hospitácií na rôznych všeobecno-vzdelávacích aj odborných predmetoch, ako aj na praktickom vyučovaní. Súčasťou programu bola aj návšteva strojárskych, mechatronických a dopravných firiem v okolí, ktoré so školou spolupracujú ako napr. TE Connectivity Oostkamp, MOL CY Stadeb a MAN Truck.

            Pozorovanie kolegov pri práci bolo podnetné v kontexte získania nových impulzov a motivácie na zlepšenie vlastnej pedagogickej činnosti, nadobudnutie aktuálnych poznatkov v oblasti práce so žiakmi, vyučovacích metód a foriem.

            Stretnutia s kolegami a zástupcami firiem boli obojstranne prínosné a predbežne sme sa dohodli na spolupráci s cieľom zorganizovať žiacku odbornú stáž na tejto škole alebo vo firmách. Veľmi nápomocní nám boli koordinátorka projektov v danej škole Miranda De Laere a jej spolupracovníci Kurt Lowie,  Jan Ver Eecke, a  Jeroen Delameillieure, ktorí navštívili aj našu školu vo februári tohto roka.

            Súčasťou mobility boli aj diskusie s kolegami a zástupcami firiem o rôznych aktuálnych vzdelávacích problémoch, o otázke ochrany životného prostredia a implementácie tejto témy do vyučovacieho aj pracovného procesu, o zlepšení digitálnych kompetencií žiakov a pedagógov ako aj výhodách členstva v EÚ a európskych hodnotách.

            Mobilita zahŕňala aj kultúrny a charitatívny rozmer, spoznali sme mesto, okolie, historické pamätihodnosti  a životný  štýl obyvateľov. V rámci našej mobility sme navštívili aj sociálny projekt „Potpourri“ v Bruggách.   V neposlednom rade sme si v rámci odbornej aj neformálnej komunikácie zlepšili  naše jazykové kompetencie a nadviazali sme nové priateľstvá .

            Všetkým kolegom z technického inštitútu, riaditeľovi  školy aj zainteresovaným osobám ďakujeme za inšpiráciu a podnety do našej ďalšej pedagogickej činnosti a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu na nových žiackych aj učiteľských mobilitách.

          • Deň otvorených dverí

          • Dňa 21. decembra 2023 sa uskutoční v priestoroch Strednej priemyselnej školy strojníckej, Duklianska 1, Prešov DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ.

            Srdečne Vás všetkých pozývame a tešíme sa na spoločne strávené chvíle :)